Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2015 20:30 - Ето това е Фиеста
Автор: gumi64 Категория: Бизнес   
Прочетен: 491 Коментари: 0 Гласове:
0



Информация в аванс: Успяхме да се докоснем до новата Fiesta ST за две кръгчета на писта Дракон край пловдивското село Калояново. Две кръгчета са точно толкова, колкото да те накарат да искаш още.  Поискахме и получихме. Сега ще разказваме. 

Отвън
По-приятна от стандартната Fiesta, но нищо драматично. Стойката на Fiesta ST е със сантиметър и половина по-ниска, а джантите увеличават диаметъра си до 17 цола. Делничният спортяга се сдобива и с нова решетка пред радиатора, чийто пластмасов протектор е излят като пчелна пита. Към това добавяме нови прагове, спойлер върху багажника и нещо подобно на дифузьор в задната броня. Всичко това е опаковано в убийствен spirit blue металик с джанти. Как да не я харесаш?

Отвътре
Важни промени на трите важни места. Седалките, воланът и педалите са контактните ти точки с един автомобил и тук те минават през ST терапия. Седалките са стегнати Recaro, воланът е с ергономична форма и е облечен с перфорирана кожа, а педалите получават алуминиеви планки. Всичко останало е като при стандартната Fiesta с добро ниво на оборудване. Включително подлакътника и кутията под него, които са безкрайно удобни, ако имаш нужда да се подпреш. Но не и ако случайно решиш, че е възможно да ти се прииска да сграбчиш ръчната спирачка в някое завойче.

Задвижването
Колко сочна е мръвката, която идва с тези картофки? Стандартната Fiesta се предлага с двигатели не по-мощни от 100 к.с., докато ST модификацията надгражда до 182 к.с. При 6000 об./мин., overboost функцията дава още 15 к.с. в продължение на 20 сек. Така малкото фифи може да предложи 197 к.с. в предните колела. Също като Peugeot/Citroen, MINI и Renault, от Ford избират 1600 кубиков бензинов двигател. 4-цилиндровият блок е излят от алуминий, а пълненето е принудително.

Защото някои решения са по-добри от други, трансмисията на Ford Fiesta ST разчита на 6 предавки и един съединител. Може да не е толкова бързо и ефективно, но пък е толкова истинско и неподправено. Точно такова, каквото трябва да бъде.

В името на злостния спринт, първите две предавки са поразително къси (на 2-ра не можеш да направиш 100 км/час), но следващите 4 са доволно дълги (да живее ниския разход на гориво). Всичко това води до ускорение от 0 до 100 км/час за 6,9 сек.

На пътя
Тук Fiesta ST се представя много добре, най-вече поради следните три причини. Първо, тя е лека като перце със своите 1126 кг., което прави съотношението между мощност и тегло е 169 к.с. за тон. Колкото при BMW E30 М3. Повтаряме, BMW М3. Второ, тя върви с много жизнен двигател. И трето, промененото окачване (различен ъгъл на носачите и различна твърдост на пружините, както и по-твърд торсион отзад) и неговите настройки и авточасти втора ръка дават оптимална стабилност.

Към това добавяме и последно поколение на torque vectoring системата на Ford, която симулира работата на механичен диференциал и получаваме интригуваща смес, която в междинното ускорение на четвърта набира като дявол.

Fiesta ST обича завоите, вероятно защото е измислила сцеплението. На суха настилка прави почти невъзможни неща, а танците върху мокрия асфалт могат да бъдат успешно контролирани. Ако не се доверяваш на себе си, можеш да се довериш на тристепенната ESP система. Тя няма да те излъже!

И все пак, ако я хвърлиш с твърде висока скорост в завой, ще получиш задължителното недозавиване. Ти обаче трябва да настъпиш газта, за да може външното на завоя колело да получи мощността, която ще те изтегли за максимално бърза атака на следващия завой. Като компютърна игра, но с центробежни сили.

В града Fiesta ST е точно толкова удобна, колкото и другите модификации. Даже повече, заради волана, който прави точно 2,4 оборота от край до край. Или по-малко заради доста по-твърдото окачване. Въпрос на персонално отношение.

Плюсовете
Тя е истинска GTi машина от старата школа. 1 турбо и 1 съединител – нищо повече, нищо по-малко. Освен това със стартова цена около 40 хил. лв. е най-евтината, нова спортна кола с турбо. Тук и сега. Окачването е магия и може да вдигне задната гума в остър завой, което за кибиците се явява микрозрелище. Освен това Recaro седалките са много добри.

Минусите
Ръчната спирачка можеше да е по-достъпна, интерфейсът на аудиото и борд компютъра можеха да са по-удобни, но това не са сериозни претенции.

Става или не
Тя не просто става, ти я искаш. Възхитителна малка машинка, която хвърчи като джобна ракета. Каква сиеста, какъв следобеден сън? Това е истинска FieSTa с зимни гуми, купон на който всички искат да присъстват.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gumi64
Категория: Бизнес
Прочетен: 163779
Постинги: 249
Коментари: 2
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930