Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2015 22:26 - Шевролет Напуска Европа
Автор: gumi64 Категория: Бизнес   
Прочетен: 613 Коментари: 0 Гласове:
0



 ИЗоставените строежи за части за коли  категорично са в топ тройката на най-тъжните градски гледки. Публичното гниене на пари, енергия и труд е най-голямата указателна табела за сборния пункт на човешката глупост и малшанс. И днес тя е забодена пред централата на GM в Европа, която е натоварена с нелеката задача да превърне присъствието на марката Chevrolet на стария континент от малко в бутиково.

 

А можеше да бъде точно обратното.

Грешните решения стартираха през 2002 г. с покупката на Daewoo от GM. Тогава бе решено, че бюджетния корейски производител ще бъде продава колите си с марката на Chevrolet. Колосална глупост, която трябваше да излъже силния за Daewoo пазар в Източна Европа и ОНД, че получава истински Chevrolet. Защото Lacetti винаги е бил корейски кашон и то от гадните. От друга страна – западноевропейците трябваше да приемат гаден корейски кашон за достъпен американски Chevrolet, създаден с мисъл за техните потребности.

Кой би купил подобна история за части за мотори?

Но минаха няколко години и GM Korea, които произвеждат Chevrolet за Европа, започнаха да създават читави автомобили на интересна цена. И поеха по пътя на VW с чешкия им успех в лицето на Skoda. Дотук чудесно. Същата оценка получава и спортната програма на Chevrolet в WTCC.

Но някой в GM решава, че Opel и Chevrolet трябва да бъдат в един и съфщи шоурум. Години по-късно, това отвори вратата за зъл канибализъм, който продава едновременно визуално и технологично идентичните Chevrolet Captiva и Opel Antara.

В населения от изключително интелигентни хора свят на корпоративен гигантизъм, глупостта има удивителното умение да се мултицира. Това се случва, когато (вероятно) в GM Europe взимат решението да пуснат на пазара почти едновременно Opel Mokka и Chevrolet Traxx. Така получаваме два автомобила, които се борят за една и съща аудитория в един и същ момент.

Неразумно.

Към всичко това добавяме и маргиналния пазарен дял на Chevrolet в Европа от около 1% или малко над 200 хил. автомобила годишно. Не е много, но не е и малко. Със сигурност Chevrolet е чудесна основа за много повече.

Но ако питаш GM, Opel вече е много повече. Немската марка продава 6 пъти повече автомобили от Chevrolet в Европа и след много и трудни години, и безброй грешни решения, GM най-накрая да я върнат на печалба.

Ето защо Chevrolet в Европа ще присъства само с имиджови машини като Corvette и Camaro. А можеше да е много повече…

Но не си мислете, че GM няма за пореден път да стартират с части за трактори похода «Покори Европа с щатски бранд». Cadillac са близо до готовност за официален старт с европейска моделна гама, чието острие ще бъде компактния ATS (конкурент на 3-серия и C-класата), а халфовата линия ще се покрива от CTS (конкурент на 5-серия и Е-класата).

За разлика от VW Group, засега GM не успява да докаже, че успешно може да управлява голямо портфолио от марки и да жонглира с тях на различните пазари. А публичната загуба на цял един бизнес е най-малкото болезнена.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gumi64
Категория: Бизнес
Прочетен: 163619
Постинги: 249
Коментари: 2
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930