Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2015 15:55 - Маркетинг в Отчаяние
Автор: gumi64 Категория: Бизнес   
Прочетен: 498 Коментари: 0 Гласове:
0



 еди кризата, дилърите на автомобили рекламираха качествата на своята стока и ниските лихви на лизинговите си къщи. Днес, в нейния разгар, дилърите рекламират качествата на машините и отстъпките, с които могат да бъдат купени. А те са огромни.

Вече никой не се впечатлява от 10% отбивка в цената за авточасти втора ръка. Масово дилърите в България предлагат ценови предимства от 15, 20, 30, дори 50 на сто. Този тип промоции обаче са нож с две остриета. Те водят до временно увеличение на продажбите, до по-ниски печалби и не подобряват нагласата на потребителите към съответната марка. Търговците ги ползват най-вече за разчистване на количества на склад.

 

Така, че днешната ценова война е чисто и просто маркетинг на отчаянието. Който освен придобива гротескни форми с размера на предлаганите отстъпки, предизвиква смях с отчаяни похвати.

Като новозеландския дилър на Mitsubishi придобилс предложената коза към всеки продаден пикап L200. За нас в България е забавно, но за земеделските стопани в страната на кивитата, това може и да е примамливо предложение.

Марката с трите диаманта спечели популярност за авточасти и с безплатния Colt, който българското й представителство предлагаше в комплект с пълноприводния Pajero. Между другото, тази промоция бе санкционирана от Комисията за защита на конкуренцията. Оферти от типа „плащаш едно, получаваш две” предложиха и официални вносители на автомобили. Те обаче са нещо стандартно, тъй като безплатната малка кола се явява 20% от стойността на продадената по-скъпа машина. Или стандартната търговска отстъпка в момента… Същата промоция е особено популярна и в САЩ, където чикагски дилър на Chrysler като бонус към големия ван Pacifica.

Изобретателността на представителствата далеч не спира до тук. Преди време, вносителите на Nissan в България предложиха безплатно гориво за 50 хил. км. на купувачите на новия Pathfinder. В зависимост от режима на ползване на автомобила, това гориво може да стигне поне за една година. Звучи впечатляващо, но всъщност горивото за 50 хил. км. е с цена по-малка от 10 хил. лв. или около 15% от стойността на машината.

На атрактивно представяне на ценовата отстъпка залагат и от вносителите на Mitsubishi у нас. Днес те предлагат да купят стара кола за минимум 6 000 лв., които да приспаднат от цената на всеки нов автомобил. Предложената кола може да бъде тотална трошка, но може да бъде и съвсем прилична машина. Тогава дилърите я оценяват, калкулират стойността й от новата кола, а върнатата стара предлагат на вторичния пазар.

В ролята на истинският „трепач” сред ценовите отстъпки се появява предложението за Chevrolet HHR. Дженеръс ауто отнесе първото място в класацията най-голяма отстъпка с минус 50% от цената. Специфичният щатски модел не намери много почитатели в България с разточителен (по нашите стандарти) бензинов двигател при цени от около 50 хил. лв. Така, в разгара на кризата, колите на склад бяха предложени за двойно по-малко.

Както вече уточнихме, ценовите предимства далеч не винаги са най-добрия търговски похват при организирането на промоции. Най-хитрото, което търговецът може да направи е да създаде допълнителна стойност на продавания от него продукт. Същото е направил американския дилър Макс Мотърс от Бътлър, щата Мисури. Той предлага. За да няма проблеми със закона и съхранението на класическите съветски оръжия, собственикът Марк Мюлер подарява ваучери със стойността АК 47, валидни в местен оръжеен магазин. Там той се продава за около $450. Тази промоция предизвика шум в САЩ и дори бе обсъждано в ефира на националните телевизии.

Подобен ход направиха и вносителите на Skoda у нас. С продаден нов автомобил се подаряваше и безплатна почивка в хотел, собственост на дружеството, което представлява чешката марка у нас.

В опита си да привлекат още клиенти, маркетинг експертите на GM в САЩ се опитаха да привлекат гей аудиторията към мачо колата Chevrolet Camaro. Опитът за разчустване на нежните души в мъжки тела, разгневи хетеросексуалните фенове на този автомобил.Опустошителните коментари в глобалната мрежа обаче, накараха GM да оттегли хомо клипчетата с участието на новото Camaro.

Финансовта криза притесни хората и бизнеса, повечето от които усещат всичко друго, но не и сигурност за бъдещето си. В такъв момент е наистина трудно да направиш разход като покупката на нова кола, освен ако тя не е крайно наложителна. По тази причина, изпод десетките проценти, калашниците, почивките за море, литрите гориво прозира не друго, а отчаяние.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gumi64
Категория: Бизнес
Прочетен: 163753
Постинги: 249
Коментари: 2
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930