Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2015 22:37 - Къде изискват международна шофьорска книжка?
Автор: gumi64 Категория: Бизнес   
Прочетен: 702 Коментари: 0 Гласове:
1



 

Много страни изискват шофьорската ви книжка да е придружена от международна шофьорска книжка (International Driving Permit) или International Drivers License в съответствие с Виенската конвенция на ООН от 1949. Тя е ратифицирана от 95 държави по света, като Швейцария я е подписала, но не я е ратифицирала джипове. Съществува и европейско споразумение, подписано на 16. септември 1950 в Женева, което урежда шофирането с чуждестранни документи. Текстът гласи, че в страните, подписали конвенцията, всеки шофьор, притежаващ международно свидетелство за управление на МПС, има право да шофира свободно. Документът е валиден не повече от 3 години или до изтичане на шофьорската книжка. В същото време международната шофьорска книжка не може да се използва в страната, където е издадена.


С конвенцията от 1949 се определят следните категории:
A – Мотоциклети, със или без кош, инвалидни колички и триколесни моторни превозни средства, чието тегло без товар не надвишава 400 кг.
B – Моторни превозни средства, с максимум осем места и допустима максимална маса до 3500 кг, чието предназначение е за превоз на пътници. Те могат да бъдат свързани с леко ремарке.
C – Моторни превозни средства, превозващи стоки с допустима максимална маса над 3500 килограма и леко ремарке.
D – Моторни превозни средства за превоз на пътници с повече от осем места и леко ремарке.
E – Моторни превозни средства, отговарящи на категория B, C, D и свързани с полуремарке.

По-стара конвенция от 1926 урежда автомобилното движение, но тя е задължителна само за териториите на Ирак и Сомалия. Текстовете ѝ са валидни за Мексико и Лихтенщайн, които не са подписвали или ратифицирали по-новите документи.

Шофьорските книжки, издадени в страни от Европейския съюз, се признават във всички страни членки. Всички по-стари документи ще трябва да бъдат подменени преди 2033, когато шофьорските книжки ще са издадени по утвърден стандартен формат на ЕС. Ако шофьорската ви книжка е издадена от страна извън ЕС и е била подменена с българска, властите в страните от ЕС не са длъжни да я признаят. Правило в конвенцията предвижда, че всеки шофьор има право само на една шофьорска книжка и ако тя бъде отнета, не може да бъде издадена нова от друга страна в Съюза.

Международната шофьорска книжка е нужна за страните извън ЕС и може да бъде издадена от клоновете на СБА в България, като за целта е нужно представянето на снимка, документ за платена такса, валидна шофьорска книжка и контролен талон към свидетелството. 

Валидността на международната шофьорска книжка, издадена в България, е една година от датата на издаване гуми втора употреба. Клонове на СБА има в Ботевград, Бургас, Варна, Видин, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Дупница, Казанлък, Карнобат, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Петрич, Разград, Русе, Смолян, Харманли, Хасково, Шумен, Ямбол и София.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gumi64
Категория: Бизнес
Прочетен: 163720
Постинги: 249
Коментари: 2
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930