Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2015 15:53 - Ценови Шок с Новия Пежо 4008
Автор: gumi64 Категория: Бизнес   
Прочетен: 660 Коментари: 0 Гласове:
0



Да газиш храсталаците във високопроходим автомобил е последното нещо, което се очаква да правиш с едно Но новото 4008 не е типичното Peugeot. Ако трябва да сме честни, под тенекиите си то не е съвсем Peugeot.

За да не сме голословни, ще се спрем върху произхода на тази кола с джанти . А той удивително напомня на нещо, което в семейното планиране би се наричало серия многоплодни бременности. Peugeot 4008 е част от третата тройка тризнаци, родена от хармоничното сътрудничество между PSA (Peugeot Citroen) и  Първият френско-японски проект бяха всъдеходите Mitsubishi Outlander/Peugeot 4007/Citroen C-Crosser, последвани от електромобилчетата Mitsubishi i-MiEV/Peugeot iOn/Citroen C-Zero. Третата ще бъде изградена от компактните кросоувъри Mitsubishi ASX/Peugeot 4008 и Citroen C4 Aircross.

Така пред нас стои новата 4008-ца на Peugeot – японска механика с френско облекло. Разбираемо, очакванията са големи.

Формите

За разлика от 4007-та, която беше японски автомобил със съвсем лека френска фризура, тук имаме изцяло променен дизайн. И не може да скрием – Peugeot изглежда по-добре от японския си аналог. Все пак гигантската муцуна, подобна на усмивката на пародонтичен дядка, с която ще запомним 4007 вече е в миналото, за да отстъпи пред по-сдържан и стилен дизайн. Във върховото си изпълнание, каросерията на новото 4008 е получила щедра гарнитура от хромирани елементи, увенчани с 18 цолови джанти.

Стилът

Френският стил е дал своя отпечатък и в интериора – щедра употреба на пиано лак, и атрактивни детайли като остъкления панорамен покрив (чието оранжево амбиентно осветление е на ръба на добрия вкус, ако не и отвъд него). Всичко останало е японско изпълнение. Като започнеш от 4х4 системата (Mitsubishi са експерти в този бизнес), минеш през прозаизми като климатроника, потребителския интерфейс („See you” е начина, по който Mitsubishi ти казва чао, след като изключиш двигателя), връткалките и бутоните. И стигнеш до най-важното – дизеловият двигател.

Двигателят

Peugeot са ноторно известни със своите дизели. Все пак това беше компанията, която в края на 90-те заложи на common rail дизелите и беше богато възнаградена за това си решение. Днес френският дизел продължава да е емблема, но в този „френски” автомобил, дизелът също е японски. Върховото изпълнение с 1,8 литров нафтов агрегат със 150 к.с. (1,8 HDi FAP) е от серията нови двигатели на Mitsubishi и впечатлява с равномерна и тиха работа, вълнуваща тяга (макар и 300-те Нм да са достъпни в относително кратък диапазон между 1750 и 2250 об./мин.), както и с атрактивно нисък разход на гориво.

Динамиката

Тези му характеристики обясняват относително скромното постижение от точно 10 сек. при спринта от 0 до 100 км/час. За сметка на това, градският разход на гориво трудно може да прескочи 7-те литра дизел на 100 км., а спокойното шофиране извън града се отблагодарява с още по-ниска консумация.

Разходът на гориво

Ниската консумация в градски условия се подкрепя и от старт-стоп система, която (разочарование) не е френската е-HDi технология, представена в БГ Автоблог с. В японското всъдеходче е използвана система на Mitsubishi, която се отличава с доста по-мудна реакция. Това означава изгаснал автомобил, ако блееш по светофарите и клаксоните на колите зад теб те подсещат, че губиш на другите безценните секунди „зелено”. От друга страна, хармонията между човек и система е постижима с малко повече внимание.

На пътя

На пътя, 4008 определено е приятен автомобил. Окачването е достатъчно твърдо, за да даде нужната стабилност в завоите. Каросерията не залита във виражите с зимни гуми, в същото време дупките се абсорбират отлично от ходовата част. Отлична машинка за градски и извънградски пътешествия.

Извън пътя

Пресечен терен? Определено не. Да вкараш този французин в гората е като да копаеш лозето с обувки „Gucci”. Не че е невъзможно, но ще бъде по-успешен на други места. Въпреки това, новото 4008 разполага с интелигентна 4х4 система, която предлага 3 режима на работа – предно предаване, 4х4 режим (динамично разпределение на въртящия момент между двата моста) и 4х4 Lock, който чрез електроника заключва тягата към двата моста в съотношение 50/50. Така компактния SUV на Peugeot далеч не може да бъде титулуван като офроуд животно, но неговата AWD система е напълно достатъчна да те измъкне от калта и да направи шофирането през зимата много по-спокойно.

Цената

82 059 лв. с ДДС. Това е истински ценови шок. Идентично Mitsubishi ASX струва с 20 хил. по-малко. Ако се възползвате от преференциалните оферти в момента – сумата ще бъде още по-ниска. Конкурентите в класа като VW Tiguan, Skoda Yeti, Nissan Quashkai, KIA Sportage, Subaru Forester и т.н. са с доста по-ниска цена. И макар в тази сума да не влиза прекрасния панорамен покрив, някои от конкурентите предлагат технологична прелест като трансмисията с двоен съединител.

На този фон, новото Peugeot 4008 не успява да пробие кода на банковата ти сметка само с външния си вид като Range Rover Evoque, например авточасти втора ръка. Нито те провокира с изключителни способности като Toyota Land Cruiser. Нито пък е ефектно като MINI Countryman. Това е автомобил, който се справя много добре с повечето си задачи. И нищо което да аргументира цена, идентична с тази на премиум конкурент като Mercedes-Benz GLK



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gumi64
Категория: Бизнес
Прочетен: 163820
Постинги: 249
Коментари: 2
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930