Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2015 22:34 - Бизнеса на Ролс Ройс
Автор: gumi64 Категория: Бизнес   
Прочетен: 758 Коментари: 0 Гласове:
0



на от легендите около Rolls-Royce гласи, че когато колата се движи в салона се чува единствено часовникът. Всъщност това е реклама, създадена през 60-те години от бащата на рекламата Дейвид Огилви и казва „При 100 км/час най-силният шум, който може да се чуе в този нов Rolls-Royce идва от електрическия часовник”. Съвсем наскоро се оказа, че гениалното изречение, превърнало се в символ за най-луксозният и изключителен британски автомобил, всъщност е било създадено за една друга и отдавна забравена марка автомобили и авточасти втора ръка Pierce-Arrow.


Историците вероятно ще намерят поле за дебати, но никой не може да оспори, че Rolls-Royce и изключителността са синоними. Без значение дали става дума за цена, лукс, комфорт, сигурност, инженеринг. Повече от столетие кралски особи, кинозвезди, новобогаташи и тотомилионери протягат ръка към колите увенчани със статуетката на Летящата Емили. И има защо…

Съвършенството, както го разбират в Rolls-Royce може да бъде открито не само в най-ексклузивните автомобили в света на авточасти. Учудващо то се крие и в самолетни и хеликоптерни двигатели, парни турбини, ядрени реактори, генератори и дори в бойни кораби. Компанията, основана от инженера Хенри Ройс и търговеца Чарлз Ролс започва производство на самолетни двигатели малко след основаването си през 1906 г. През Първата световна война Rolls-Royce са доставили моторите за половината от самолетите на съюзниците. Малко след смъртта на Ройс през 1933 г. се появява легендарния двигател Марлин, задвижвал най-красивия и най-бързия самолети на това време – изтребителят Спитфайър и рекордьорът Супермарин, регистрирал скорост от изумителните за това време над 600 км./час.

Днес Rolls-Royce произвежда агрегати за много пътнически самолети, включително мегаломанския Еърбъс А 380 и бъдещия Боинг 787 Dreamliner. Така британците са ключов играч на пазар, обитаван най-вече от Pratt & Whitney, General Electric и Honeywell.

 

Докато развива бизнеса си със самолетни двигатели, малко след Втората световна война Rolls-Royce се разраства след сделка с Rover, благодарение на която елитарната марка заявява присъствие и в производството на газови турбини за индустриални цели. Днес, голяма част от турбините в петролните полета с мощност между 25 и 32 мегавата са вариации на самолетни двигатели на Rolls-Royce.

Дизелът също е част от инженерното наследство на благородническите инициали RR. Компанията е произвеждала дизел електрически двигатели за първите подводници на Кралския флот, а днес създава дизелови мотори за кораби с мощност между 1300 и 6000 к.с., постигани при обороти от около 900 в минута. Един от тях продължава да върти в машинното на флагмана на българските ВМС – фрегатата „Дръзки”, която всъщност е 20 годишната белгийска Ванделаар.

Благодарерние на дяловете си в компанията Kamewa, Rolls-Royce присъства сериозно и в сектора на извънбордови двигатели. Като в случая не става дума за тези, които се слагат на кърмата на рибарската лодка, а за пропелерите в носа на гигантските танкери, без които 300 метровите съдове няма как да маневрират.

Интересно, морският бизнес на Rolls-Royce в лицето на ядрени реактори за британските подводници от клас Трайдънт излиза на сушата под формата на блокове за производство на енергия. Опитът натрупан по време на работата за подводния флот на Обединеното кралство ще бъде приложен в цивилната ядрена енергетика. Оказва се, че Rolls-Royce има най-големия ресурс от специалисти в областта.

Сър Джон Роуз, изпълнителен директор на компанията коментира „Ние сме ангажирани в ядрената индустрия вече 50 години. Целият ни опит е приложим във всеки един етап от строителството и модернизацията на една АЕЦ”. Амбициозно изказване, мотивирано от прогнозите за ръст на инвестициите в ядрена енергетика от 30 до 50 млрд. паунда годишно. Но дали всичко това означава, че върху ядрен реактор няма да кацне статуетката на „летящата Емили”, която краси предницата на всеки четириколесен Rolls-Royce?

След финансови трудности през 70-те години на миналия век, компанията е национализирана от правителството, а впоследствие приватизирана от кабинета на Маргарет Тачър. Междувременно Rolls-Royce е разделена на две фирми. Едната обединява производството на автомобили, другата включва всичко останало. След период на продажби и несигурност, седмото поколение на Rolls-Royce Phantom е с двигател на BMW. А най-новата българска фрегата, с двигател на Rolls-Royce




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gumi64
Категория: Бизнес
Прочетен: 163820
Постинги: 249
Коментари: 2
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930