Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2015 22:31 - Брак по Сметка
Автор: gumi64 Категория: Бизнес   
Прочетен: 695 Коментари: 0 Гласове:
0



 Чест и почитания за булката, която след шумен развод и раздяла с известния си партньор успява относително бързо да си намери друг. И то във времена, в които никой за нищо не е сигурен.

 

Chrysler и FIAT обявиха през изтеклия месец намеренията си за сътрудничество. Техническите параметри на авточасти по сделката са преминаването на 35% от капитала на Chrysler в ръцете на италианците. Срещу това американците получават достъп до всички платформи на FIAT, с изключение на тези от Ferrari, докато италианците печелят дилърска мрежа в САЩ, която ще бъде перфектния плацдарм за отдавна планираното влизане на FIAT в Северна Америка.

 

 На първо четене всичко това звучи чудесно. Партньорите ще получат точно това, от което толкова много се нуждаят и искат от години. Вероятно сделката щеше да бъде наистина перфектна, ако времената не бяха толкова тежки. Продажбите в края на миналата година се срутиха, а за тази прогнозите за авточасти втора ръка далеч не са по-добри. Ситуацията за Chrysler е критична, докато FIAT не е далеч от този момент. Ако нещо в това партньорство се обърка, има всички шансове и двете компании да се впуснат в свредел към фалита. И този път може да е за последно.

Нека си припомним, че Daimler AG се раздели с Chrysler LLC. след близо десет годишен брак. Немците, вложиха огромно количество пари в преобразяването на американската марка, което в крайна сметка така и не се получи. В резултат, Mercedes-Benz се раздели с щатското си приключение, като счетоводните книги показват, че немците дори са платили на купувача – инвестиционния фонд Cerberus Capital. Само за протокола ще отбележим, че през 1998 г.Daimler AG преведе 36 млрд. долара за придобиването на Chrysler.

Днес джуджето от голямата тройка в Детройт отново е на ръба на оцеляването. Как и защо се стига до там, при положение че компанията притежава легендарните Jeep, в които има страшно много потенциал? Освен това Chrysler са символ на минивана в САЩ … Дълга история, за която само се надяваме да продължи. Но ако американците участват на пазара с посредствени като дизайн и качество на изработка модели, може и да няма продължение.

Всяко излизане от кризата на автомобилна марка се дължи на един, максимум два модела. Един удар в десетката може да изтегли цялата фамилия. Когато преди 4 години FIAT бяха на ръба, изпълнителният директор на компанията Серджо Марчионе пусна ключовите Panda и 500, които с подкрепата на успешното Grade Punto изкараха италианците на плюс. В допълнение към тогавашното оздравяване бяха разпродадени всички активи без отношение към производството на автомобили, а върху продажбите на тежка, строителна и специална техника беше обърнато особено внимание.  Днес обаче, печалбите на групата са минимални, дълговете повече от очакваното. Самият Марчионе потвърждава опасността FIAT да понесе твърде много удари по време на тази криза.

 Като всеки умен мениджър той е наясно, че именно кризата е най-подходящият момент за печалба на нови територии. И пръстенът в кутийка, който поднесе пред Chrysler е действително хитър ход. FIAT отдавна искат да възстановят присъствието си при представителните седани с наследник на Alfa Romeo 166. Амбицията им е той да бъде със задно задвижване, като платформата за спортната лимузина може да се вземе наготово отChrysler. Освен това Alfa създаде супермашината 8С Competizione с поглед към Америка, най-големият пазар за екзотични спортисти. Щатските алфи най-вероятно ще бъдат предложени в съседство с Maserati, докато шикозните 500 може да бъдат долепени доChrysler.

 Какво биха получили американците? Възможността бързо да извадят нови компактни модели с минимум разходи за развитие. Защото в момента никой няма достатъчно кеш, който да бъде инвестиран в нови разработки. Освен това FIAT стои изключително добре на ключови пазари като Китай и Южна Америка, където Chrysler има своя потенциал.

 Как ще живеят партньорите в тази връзка можем само да гадаем. Но със сигуност знаем, че този път нито FIAT, нито Chrysler имат право на грешки. 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gumi64
Категория: Бизнес
Прочетен: 163835
Постинги: 249
Коментари: 2
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930