Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2015 22:22 - Порше и Бизнес
Автор: gumi64 Категория: Бизнес   
Прочетен: 555 Коментари: 0 Гласове:
0



 КРизата в автомобилния бизнес за авточасти е не просто факт. Тя е нещо като Тунгуския метеорит, който унищожава почти всичко живо в радиус от 100 км., а малкото останало е понесло непоправи щети. Финансовата вакханалия, мило разпръсната от САЩ по целия свят, носи загуби навсякъде. Автомобилната индустрия е сред най-пострадалите. Продажбите се срутват с по 50%, компании обмислят фалит, търсят държавна помощ, гиганти се опитват да продават малкото, което имат в опит да си осигурят пари в брой, за да продължат съществуването си.

На фона на целия този апокалипсис Porsche почти гротескно изпъква със своите близо 8 млрд. евро печалба за изминалата 2008 г. От тях, 1 млрд. е спечелен с производството и продажбата на автомобили. Останалото е инкасирано от борсови спекулации с акциите на … VW. Това повдига резонният въпрос „Porsche, какъв ти е бизнеса всъщност?”

Финансовата криза далеч не означава, че на борсите отсъстват опции за печалба, напротив. Възможностите за това са много повече, но далеч не всички успяват да се възползват от тях. Нужни са повечко смелост и добри специалисти. Porsche явно има и двете. Всъщност, грандиозните 6,8 млрд. евро кацнаха в задния джоб на малката компания при, забележете, покупката на гиганта VW.

След като финансовата криза се развихри и кредитите бяха сериозно ударени, стана ясно, че автомобилните производители ще пострадат, просто защото повечето коли се купуват с пари назаем. Хеджфондовете, които инвестират рисково на борсите, заложиха на поевтиняването на акциите на водещите автомобилни компании, включително VW. Обаче се случи точно обратното, защото Porsche изкупуваха акциите на „народния автомобил”, в резултат на което те поскъпнаха, вместо да поевтинеят, както всички очакваха. Финансовата машинация бе толкова непреодолима и грандиозна, че според някои анализатори фалитът на инвестиционната банка Lehman Brothers е бил ако не предизвикан, то най-малкото спомогнат от случилото се. За нейните мащаби говори фактът, че за кратко, в края на октомври м.г. VW се превърна в най-голямата компания по пазарна капитализация в целия свят на авточасти втора ръка. По-голяма от тази на Газпром…

Дали обаче всичко е толкова розово пред Porsche? Далеч не, бутиковият някога производител на спортни купета предстои да плаща дългове в края на месец март. Със сериозно пострадали продажби и съответно по-слаби приходи, Porsche ще трябва да търси варианти за покриване на задълженията си.

На този фон шегичката на президента на компанията Венделин Видекинг, че проектът за новия музей на Porsche, който отвори врати през февруари, е струвал двойно повече от предвиденото звучи … Безгрижно.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gumi64
Категория: Бизнес
Прочетен: 163837
Постинги: 249
Коментари: 2
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930